Comfluència

Problemes de comunicació

Del concepte a la pràctica

Una estratègia adequada afavoreix l’obtenció de resultats. Contra la idea que l’important en Comunicació és el missatge, o el disseny, o el canal o qualsevol altra dimensió específica, convé recordar que només qui enfoca encertadament la globalitat de la situació assolirà els objectius. Això exigeix una correcta anàlisi del problema i una alta dosi de creativitat en la solució. Pensar. I després, tornar a pensar.

Però en Comunicació hi ha una regla d’or addicional que massa sovint s’oblida: pensar en el destinatari, en el receptor. Tant les anàlisis com les propostes operatives han d’estar fetes des de la perspectiva dels nostres interlocutors si es vol que siguin plenament efectives. Conceptes com la usabilitat o l’experiència de l’usuari són determinants a l’hora d’influir els altres amb els nostres missatges o accions.

I això remet al moment de la veritat: just quan els nostres missatges arriben al receptor. Siguem sincers: quantes vegades escrivim o diem discursos amb massa subordinades? Quantes vegades oferim informacions desendreçades o disconnexes? Quantes vegades en un grafisme la lletra és tan petita que no es llegeix? Quantes vegades infoxiquem, i quantes fem massa elisions?
Pensar (estratègia) és essencial, però només qui té cura en l’execució arriba a l’excel·lència. Especialment en Comunicació.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    105 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts