Comfluència

Problemes de comunicació

Quatre fórmules clau per mesurar el ROI en comunicació

Els gerents i directius volen resultats, i això val també per a la comunicació corporativa. Invertim uns recursos i exigim un retorn (ROI). Això implica que hem de poder avaluar si allò que fem realment funciona.

Però, com es mesuren els resultats en un àmbit aparentment tan eteri com és el de la comunicació? No és senzill. D’entrada, la comunicació no funciona mai de forma aïllada, doncs tot allò que fa una empresa o una institució impacta a nivell comunicatiu. Ara bé, entenent que hi ha factors externs no controlables, sí que és possible avaluar de forma precisa i objectivable l’impacte de la nostra comunicació corporativa.

Per fer-ho, hem de saltar de l’inaprehensible àmbit de les lletres, al de la ciència. A continuació teniu algunes magnituds que van un pas més enllà del típic comptar “visites a la web” i “impactes en premsa”:

  • Equivalent publicitari. Consisteix en calcular a quants diners equival, en termes de publicitat, l’espai o temps que ocupa una notícia. És una fórmula objectiva i molt precisa per mesurar l’activitat de gabinet de premsa i la presència mediàtica, doncs, a més de tenir en compte l’extensió i la rellevància, les tarifes publicitàries de cada mitjà són un reflex de la seva audiència, difusió i prestigi. Moltes plataformes de clipping permeten calcular aquesta dada automàticament.
  • Clima laboral. Volem saber si la nostra comunicació interna funciona? Preguntem-ho als seus destinataris. A les enquestes de clima laboral que fem periòdicament als professionals, podem incloure un apartat específic en què avaluïn la seva satisfacció amb la comunicació interna, amb els canals que gestiona l’entitat, les campanyes, la imatge corporativa… Les empreses especialitzades en enquestes solen tenir un paquet específic per avaluar aquest àmbit.
  • Nombre de clients. Un clàssic del màrqueting que també és aplicable a la comunicació no comercial. Quan fem comunicació sobre un producte és per incrementar-ne les vendes; però si som una institució pública, una escola o un hospital, la nostra comunicació també es pot mesurar en funció de l’evolució dels usuaris-clients. Volem incrementar les gestions en línia? Augmentar les inscripcions? Que més gent es vacuni? La comunicació corporativa és una eina clau per aconseguir-ho, i també ha de ser avaluada segons els resultats finals.
  • Compliment d’estàndards. Transparència, accessibilitat, protecció de dades, disseny responsiu… Existeixen una gran diversitat de normes i recomanacions en relació a la comunicació d’una organització. Seguiu-les i publiqueu el vostre nivell de compliment: fareu de la vostra comunicació una eina més potent i amb un alt valor afegit a nivell de responsabilitat social.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    105 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts