Comfluència

Construint relat

Sobre l’estratègia

A punt d’entrar en el darrer trimestre de l’any, època de preparació i de pressupostos per a les accions del nou exercici. Equivocats o no, els objectius acostumen a ser fàcils de definir: que si un % de creixement, que si la conquesta d’un nou nínxol de clients, que si la millora de l’eficiència… En una organització, gairebé tots els objectius van aparellats a una estratègia de comunicació: tenir més visibilitat, modificar el posicionament o aconseguir més influència entre uns determinats públics objectiu acostumen a formar part del catàleg de reptes que cal afrontar. La pregunta és com fer-ho, i la resposta se’n diu “estratègia”.

Dissenyar una estratègia exitosa exigeix, essencialment, creativitat. En mercats saturats com els actuals, i amb eines de comunicació de gran abast, d’ús econòmic i capaces de practicar el marketing to one, la diferenciació només s’aconsegueix amb innovació: si fas el mateix que els altres, sempre seràs el segon (o sigui, el primer dels perdedors). Ara bé, la creativitat fora de context és com els moviments dels pollastres sense cap, erràtics i sense sentit. No mena enlloc.
Es pot afrontar el procés creatiu des dues posicions: el talent i el mètode. Per als que no anem sobrats de talent, el mètode té l’avantatge de facilitar el camí sense condicionar-te el destí. Dissenyar una bona estratègia de comunicació consisteix, al capdavall a seguir unes poques passes:

1.- Estableix objectius clars, concrets i assolibles.  No valen les vaguetats ni les excentricitats. Guanyar un nou client és un repte precís; inundar el mercat amb el teu producte o servei, no.
2.- Planifica. Si disposes d’un mapa, les possibilitats de perdre’t disminueixen dràsticament. Si, a més, el pla és prou detallat, segurament arribaràs a temps i en condicions òptimes.
3.- Organitza bé els recursos. Tot és un recurs: les persones, el temps, els diners, la tecnologia, etc, etc. Si ets capaç de combinar-los adequadament, el còctel (l’estratègia) surt més bo (més eficaç i més eficient).
4.- Seguiment i redisseny. Una bona mètrica quantifica els resultats que es van assolint, i permet adoptar noves decisions sobre determinats aspectes millorables de les polítiques d’actuació. Si vols arribar a destí, ves readaptant el trajecte.
5.- Coherència. Qualsevol tàctica serà bona si està en perfecta sintonia amb el context en què es desenvolupa. Comporta’t d’acord amb la realitat, el món és ple de cadàvers d’il·lusos.
Dissenyar una estratègia reeixida implica atendre les diverses dimensions del repte plantejat. Una idea brillant pot ser el principi de tot, però no és suficient per a fer que les coses passin.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    104 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts