Comfluència

Dialogant amb l'entorn

El missatge, l’element clau del procés comunicatiu

Les ràdios i televisions del país emeten aquests dies l’espot publicitari de la campanya ‘Redueix, reutilitza, recicla, reacciona’, que impulsa la Generalitat de Catalunya per fomentar el reciclatge. Avui, ens fixem en aquesta iniciativa com a mostra d’una bona estratègia comunicativa i publicitària.
Aquest exemple ens permet constatar la importància del missatge com a element determinant en l’èxit o el fracàs del procés comunicatiu. En aquest cas, s’ha escollit com a codi del missatge un producte audiovisual, que s’ha dissenyat, elaborat i difós per aconseguir l’objectiu de la campanya: conscienciar la població i modificar una conducta envers la gestió dels residus.


Aquestes píndoles informatives, de poc més de 30 segons, apel·len a la responsabilitat de l’adult i pretenen fer-lo reflexionar i, fins i tot, incomodar-lo : “Llences el futur dels teus fills a les escombraries, com si fos brossa?” o “encara creus que els residus no són un problema?”, pregunten els nens protagonistes, tristos, mirant directament als ulls de l’espectador. Les paraules dels dos infants aconsegueixen remoure la consciència.
L’escenografia escollida –fons negre i poca il·luminació- potencia la sensació d’indefensió dels nens, sols enmig d’una muntanya de brossa. L’àudio –l’estrident “tic-tac” d’un rellotge– reforça la idea de pas del temps i accentua la urgència per trobar una solució al problema.
Aquest conglomerat d’elements simbòlics –la paraula, la imatge, el so– configura un tot indivisible, un producte comunicatiu potent, que és el missatge. El procés comunicatiu triomfarà o fracassarà en funció de l’efecte que el propi missatge tingui sobre el receptor.
En aquest cas, l’anunci aconsegueix arribar, impactar, conscienciar i influenciar. Si algú, després de rebre el missatge, comença a modificar la seva conducta davant el reciclatge, voldrà dir que l’estratègia ha funcionat. I si algú, després de veure l’espot, li dóna tanta importància com per escriure un article com aquest, és que la campanya també ha aconseguit perdurar i fer reaccionar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Categories

    Arxiu

    Autors

    33 posts
    12 posts
    2 posts
    5 posts
    104 posts
    4 posts
    4 posts
    80 posts
    2 posts
    68 posts
    3 posts
    48 posts